Nieuws2020-01-31T13:03:03+01:00

Nieuws

Eldorado te zien in Limburg tijdens festival Cultura Nova

Muziektheaterstuk Eldorado is in september 2024 onderdeel van theaterfestival Cultura Nova. In coproductie met productiehuis Intro in Situ speelt het op 1 t/m 4 september op het terrein bij de monumentale hoeve Cortenbach in het Limburgse Voerendaal.

Tijdens de voorstelling spelen lokale Limburgse koren en orkesten mee. En natuurlijk speelt Björn van der Doelen (ex-PSV, muzikant/acteur) ook deze editie de charmante boef, neemt Bart Klever de rol van vader op zich, speelt opnieuw niemand minder dan Sarah Jonker de moeder en zien we Luuk Jansen en Amy van der Weerden als de zoon en dochter.  Elke voorstelling wordt ondersteund door ongeëvenaarde trombonist en accordeonist Hans Sparla.

 

 

 

 

25 mei 2024|

Eldorado in reprise in de gemeente Gemert-Bakel

Op 26, 27 en 28 mei en 2,3 en 4 juni wordt Eldorado gespeeld op het terrein van de melkveehouderij van de familie Van den Heuvel aan de Neerstraat 10 in Bakel. 

Op bijzonder initiatief van land- en tuinbouworganisatie ZLTO Gemert-Bakel, het Platform Veilig Ondernemen Brabant-Zeeland en de gemeente Gemert-Bakel speelt deze voorstelling uitgerekend in dit boerendorp in Oost-Brabant de reprise. In Gemert-Bakel is het eerste convenant gesloten tussen gemeente, ZLTO en openbaar ministerie om de drugscriminaliteit in het buitengebied aan te pakken én bespreekbaar te maken. Want te vaak wordt er weg gekeken en nergens over gepraat, terwijl de problemen door ondermijning steeds groter worden. De betrokken partijen willen met deze voorstelling het gesprek over ondermijning op het platteland op gang brengen. 

Anneleen Raaijmakers namens het bestuur van ZLTO Gemert-Bakel: “Natuurlijk ga je niet aan de grote klok hangen dat je een drugslab in je schuur hebt. Daardoor blijft het onbesproken en onzichtbaar. Maar juist door er wel met elkaar over te praten en de risico’s te benoemen wordt de weerbaarheid tegen de criminelen groter. Deze voorstelling maakt het op een leuke manier bespreekbaar en zichtbaar.” 

Cindy Schoemans, projectleider buitengebied Platform Veilig Ondernemen: “Ons Brabantse buitengebied is prachtig, veel groen en ruimte. Helaas is het buitengebied ook interessant voor criminelen omdat er veel uit het zicht kan gebeuren. Het is dan van groot belang dat ondernemers niet alleen op elkaar maar vooral ook op de overheid kunnen vertrouwen om de weerbaarheid tegen de opkomende criminaliteit in het buitengebied te vergroten. We willen met deze voorstelling mensen samenbrengen en het gesprek voeren. Want samen kunnen we een vuist maken en kunnen we werken aan een buitengebied, waar bewoners en ondernemers veilig kunnen wonen en ondernemen. De kracht zit hem in de samenwerking tussen de ondernemers en de overheid.”

Brabantse platteland in 2023

Eldorado gaat over de problemen van de boeren, over de leegstand die oprukt en de gevaren die daardoor ontstaan. In het stuk zien we de crimineel, de boer, zijn familie en de overheid, met als speciale gast de wethouder. De voorstelling laat -op soms hilarische wijze- zien hoe verwevenheid tussen onder- en bovenwereld ontstaat en hoe dicht ondermijning ons allen op de huid zit. De million-dollar-question is: in wat voor Brabant willen wij leven?

Koren en fanfares uit de regio 

In deze groots opgezette muziektheatervoorstelling spelen fanfares en koren een belangrijke rol. Onder leiding van dirigent Vera Hofman doen zo’n 150 amateurmuzikanten uit de regio mee van verschillende fanfares, harmonieën, orkesten en koren: Concordia (de Rips), Omnia (Lage Mierde), Harmonie Excelsior (Gemert), Musis Sacrum Bakel, vrouwenkoor Mignon (Gemert) en Rejoice (Elsendorp). 

Professionele acteurs

Een kleine kern van professionele acteurs en een muzikant speelt Eldorado samen met deze amateurmuzikanten op het terrein van de melkveehouderij in Bakel.
Björn van der Doelen, (acteur/zanger/gitarist en ex-PSV’er) tekent voor één van de hoofdrollen als charmante boef. Bart Klever (oa Flikken Maastricht en Toneelgroep Amsterdam) neemt de rol van de vader op zich. De moeder wordt gespeeld door Sarah Jonker (oa Van God Los, Adam-E.V.A., Grenslanders, Het Toneel Speelt en de Toneelmakerij). Luuk Jansen en Amy van der Weerden (oa Anne+) maken de cast compleet. Elke voorstelling wordt ondersteund door trombonist en accordeonist Hans Sparla. 

Muziektheater op een boerenlocatie

Eldorado is geschreven door theatermaker Wiske Sterringa en de muziek is van componist Bart van Dongen. Zij maakten in het kader van het Jeroen Bosch-jaar eerder ook het muziektheaterspektakel Fanfari Bombari, eveneens in combinatie met amateurmuzikanten uit de regio. De regie is in handen van Roel Swanenberg. Met zijn grote liefde voor locatietheater is Roel een perfecte match voor deze voorstelling. Swanenberg regisseerde ook voor Het Zuidelijk Toneel de met veel enthousiasme ontvangen voorstelling: Lampenmakers, over de opkomst en opeenstapeling aan veranderingen binnen Philips.

www.eldorado2023.nl 

Eldorado is een initiatief van Stichting POON in samenwerking met Het Zuidelijk Toneel en wordt mede mogelijk gemaakt door ZLTO Gemert-Bakel, Platform Veilig Ondernemen Brabant-Zeeland, de gemeente Gemert-Bakel, het VSBFonds en de Rabobank.  

 

Eldorado in reprise in Gemert-Bakel

20 april 2023|

Dank aan iedereen die Eldorado mogelijk maakte!

 

8, 9 en 10 juli speelden we de laatste drie voorstellingen van Eldorado bij de melkveebedrijf Familie Kanters in Loosbroek. Een weekend met een gouden randje. 

We besluiten deze tour met een grote glimlach. 

En we willen onze grote dank uitspreken aan de boerenlocaties die een warm welkom gaven aan dit reizende circus: Melkveebedrijf Familie Van Kalmthout in Rucphen, Landgoed de Barendonk in Beers, Zorgboerderij en biologisch melkveebedrijf Van Loon’s Hoekske in Kaatsheuvel, Bioboerderij ’t Schop in Hilvarenbeekbeek en Melkveebedrijf Familie Kanters in Loosbroek. 

Zonder de geweldige inzet van de muzikanten in heel Brabant was er geen voorstelling… Merci aan: Zanggroep ’t Schijfke, individuele leden van NEO, Muziekvereniging De Vriendschap, Gewestelijk Symfonie Orkest Maas en Niets, Koor Iris, Muziekvereniging Vicinia, Koor Ameezing, Muziekvereniging Juliana, Sophia’s Vereeniging, Koor Koraal, Koor La Orfeon, Koor Con Fuoco, Accordeonorkest Jheronimus. 

Partners in crime (pun intended ?) waren:  Het Zuidelijk Toneel, Taskforce RIEC Brabant/Zeeland, ZLTO, Gemeente Rucphen, Gemeente Loon op Zand, Gemeente Hilvarenbeek, Gemeente Land van Cuijk, Gemeente Bernheze 

Mede mogelijk gemaakt door: VSB fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, BNG cultuurfonds, Fonds voor Cultuurparticipatie

Eldorado is een project van Stichting Poon. 

Muziek: Bart van Dongen. Tekst: Wiske Sterringa. Regie: Roel Swanenberg

Spel: Björn van der Doelen, Bart Klever, Sarah Jonker, Luuk Jansen, Amy van der Weerden, Hans Sparla. In Kaatsheuvel stond Huub Smit op het podium. 

Productieleiding en geluid: Eric van de Lest. Producent: Leon Steuns. Communicatie: Paulien Mandos. Vormgeving en decor: Simon Haen. Grafische vormgeving: Patrick Lijdsman

? Willeke Machiels 

18 juli 2022|

Mooi weekend in Kaatsheuvel – denk aan de zon!

Het wordt hartstikke mooi weer in het weekend van 10 juni, maar in de avond koelt het wel af. Neem vooral warme kleding mee en een zonnebril tegen de avondzon voor de avondvoorstellingen. Op zondag 12 juni wordt het heel zonnig. De tribune is niet overdekt, dus denk aan zonnebrillen, petjes, paraplu als bescherming tegen de zon. We hebben er zin in!

10 juni 2022|
Ga naar de bovenkant