Op 26, 27 en 28 mei en 2,3 en 4 juni wordt Eldorado gespeeld op het terrein van de melkveehouderij van de familie Van den Heuvel aan de Neerstraat 10 in Bakel. 

Op bijzonder initiatief van land- en tuinbouworganisatie ZLTO Gemert-Bakel, het Platform Veilig Ondernemen Brabant-Zeeland en de gemeente Gemert-Bakel speelt deze voorstelling uitgerekend in dit boerendorp in Oost-Brabant de reprise. In Gemert-Bakel is het eerste convenant gesloten tussen gemeente, ZLTO en openbaar ministerie om de drugscriminaliteit in het buitengebied aan te pakken én bespreekbaar te maken. Want te vaak wordt er weg gekeken en nergens over gepraat, terwijl de problemen door ondermijning steeds groter worden. De betrokken partijen willen met deze voorstelling het gesprek over ondermijning op het platteland op gang brengen. 

Anneleen Raaijmakers namens het bestuur van ZLTO Gemert-Bakel: “Natuurlijk ga je niet aan de grote klok hangen dat je een drugslab in je schuur hebt. Daardoor blijft het onbesproken en onzichtbaar. Maar juist door er wel met elkaar over te praten en de risico’s te benoemen wordt de weerbaarheid tegen de criminelen groter. Deze voorstelling maakt het op een leuke manier bespreekbaar en zichtbaar.” 

Cindy Schoemans, projectleider buitengebied Platform Veilig Ondernemen: “Ons Brabantse buitengebied is prachtig, veel groen en ruimte. Helaas is het buitengebied ook interessant voor criminelen omdat er veel uit het zicht kan gebeuren. Het is dan van groot belang dat ondernemers niet alleen op elkaar maar vooral ook op de overheid kunnen vertrouwen om de weerbaarheid tegen de opkomende criminaliteit in het buitengebied te vergroten. We willen met deze voorstelling mensen samenbrengen en het gesprek voeren. Want samen kunnen we een vuist maken en kunnen we werken aan een buitengebied, waar bewoners en ondernemers veilig kunnen wonen en ondernemen. De kracht zit hem in de samenwerking tussen de ondernemers en de overheid.”

Brabantse platteland in 2023

Eldorado gaat over de problemen van de boeren, over de leegstand die oprukt en de gevaren die daardoor ontstaan. In het stuk zien we de crimineel, de boer, zijn familie en de overheid, met als speciale gast de wethouder. De voorstelling laat -op soms hilarische wijze- zien hoe verwevenheid tussen onder- en bovenwereld ontstaat en hoe dicht ondermijning ons allen op de huid zit. De million-dollar-question is: in wat voor Brabant willen wij leven?

Koren en fanfares uit de regio 

In deze groots opgezette muziektheatervoorstelling spelen fanfares en koren een belangrijke rol. Onder leiding van dirigent Vera Hofman doen zo’n 150 amateurmuzikanten uit de regio mee van verschillende fanfares, harmonieën, orkesten en koren: Concordia (de Rips), Omnia (Lage Mierde), Harmonie Excelsior (Gemert), Musis Sacrum Bakel, vrouwenkoor Mignon (Gemert) en Rejoice (Elsendorp). 

Professionele acteurs

Een kleine kern van professionele acteurs en een muzikant speelt Eldorado samen met deze amateurmuzikanten op het terrein van de melkveehouderij in Bakel.
Björn van der Doelen, (acteur/zanger/gitarist en ex-PSV’er) tekent voor één van de hoofdrollen als charmante boef. Bart Klever (oa Flikken Maastricht en Toneelgroep Amsterdam) neemt de rol van de vader op zich. De moeder wordt gespeeld door Sarah Jonker (oa Van God Los, Adam-E.V.A., Grenslanders, Het Toneel Speelt en de Toneelmakerij). Luuk Jansen en Amy van der Weerden (oa Anne+) maken de cast compleet. Elke voorstelling wordt ondersteund door trombonist en accordeonist Hans Sparla. 

Muziektheater op een boerenlocatie

Eldorado is geschreven door theatermaker Wiske Sterringa en de muziek is van componist Bart van Dongen. Zij maakten in het kader van het Jeroen Bosch-jaar eerder ook het muziektheaterspektakel Fanfari Bombari, eveneens in combinatie met amateurmuzikanten uit de regio. De regie is in handen van Roel Swanenberg. Met zijn grote liefde voor locatietheater is Roel een perfecte match voor deze voorstelling. Swanenberg regisseerde ook voor Het Zuidelijk Toneel de met veel enthousiasme ontvangen voorstelling: Lampenmakers, over de opkomst en opeenstapeling aan veranderingen binnen Philips.

www.eldorado2023.nl 

Eldorado is een initiatief van Stichting POON in samenwerking met Het Zuidelijk Toneel en wordt mede mogelijk gemaakt door ZLTO Gemert-Bakel, Platform Veilig Ondernemen Brabant-Zeeland, de gemeente Gemert-Bakel, het VSBFonds en de Rabobank.  

 

Eldorado in reprise in Gemert-Bakel